•• Zvýšený obsah živín ••
V prípade niektorých potravín sú z dôvodu zvýšenia výživovej hodnoty pridávané určité látky/živiny, alebo je pomocou výrobnej technológie dosiahnutý vyšší obsah týchto látok vo výrobku (tzv. fortifikácia). Táto skutočnosť sa na výrobku zvyčajne vyznačuje v názve výrobku ako „so zvýšeným obsahom ...“ a uvedením %tuálneho obsahu danej látky. Výživovo výhodný je napr. vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín. Pre pridávanie niektorých vitamínov a minerálnych látok sú stanovené maximálne prípustné hodnoty.
Z dôvodu zjednotenia používania termínov so „zníženým“ alebo „zvýšeným“ obsahom živiny bolo spracované nariadenie ES 1924/2006 obsahujúce definície výživových tvrdení., ktoré platia jednotne pre všetky potraviny.
Na vysoký obsah živiny sa nesmie označením poukazovať v prípade, ak ide o obsah obvyklý (aj keď vysoký) pre príslušné potraviny.