logo

•• Zvýšený obsah živín ••

V prípade niektorých potravín sú z dôvodu zvýšenia výživovej hodnoty pridávané určité látky/živiny, alebo je pomocou výrobnej technológie dosiahnutý vyšší obsah týchto látok vo výrobku (tzv. fortifikácia). Táto skutočnosť sa na výrobku zvyčajne vyznačuje v názve výrobku ako „so zvýšeným obsahom ...“ a uvedením %tuálneho obsahu danej látky. Výživovo výhodný je napr. vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín. Pre pridávanie niektorých vitamínov a minerálnych látok sú stanovené maximálne prípustné hodnoty.

Z dôvodu zjednotenia používania termínov so „zníženým“ alebo „zvýšeným“ obsahom živiny bolo spracované nariadenie ES 1924/2006 obsahujúce definície výživových tvrdení., ktoré platia jednotne pre všetky potraviny.

Na vysoký obsah živiny sa nesmie označením poukazovať v prípade, ak ide o obsah obvyklý (aj keď vysoký) pre príslušné potraviny.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...